Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

ΕΠΙΒΙΩΣΗ.. (ΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ).




Η ΕΠΙΒΊΩΣΗ στην πόλη δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα και είναι σαφώς πιο δύσκολη από την επιβίωση στην ύπαιθρο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι το πρωταρχικό σου σχέδιο να παραμείνεις στην πόλη, αλλά επειδή τα πράγματα στραβώνουν και μπορεί να παγιδευτείς σε μια πόλη, πρέπει να ξέρεις να επιβιώνεις και εκεί.Αν κατοικείς σε πόλη και δεν μπορείς όμως να φύγεις, τουλάχιστον καλό είναι να σχεδιάσεις από τώρα την φυγή σου σε περίπτωση ανάγκης. Αλλά, μιας και καθημερινά κινείσαι στην πόλη σταμάτα να περπατάς σκυφτός και κοίτα γύρω σου, γιατί υπάρχουν χρήσιμα υλικά, αλλά και παγίδες ανάμεσα στα μπετά της πόλης.
Παρατηρήστε τα εξής σημεία παρακάτω...
-Σε μια καταστροφή όλα από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν, χωρίς καμία συνήθως προειδοποίηση. Ο τρόπος εύρεσης φαγητού και νερού, η ανάγκη καταφυγίου, οι άνθρωποι γύρω σου… Δεν μπορείς κανέναν πλέον να εμπιστευτείς! Θα ξυπνήσει το θηρίο μέσα σε κάθε άνθρωπο και η απελπισία θα κυριαρχήσει δηστυχώς. Ο απελπισμένος, να έχετε πάντα κατά νου, ότι θα κάνει και απελπισμένα πράγματα! Τώρα δεν θα είναι απλά απελπισμένος… θα είναι ταυτόχρονα και πεινασμένος και διψασμένος και κουρασμένος και αποπροσανατολισμένος. Η βρύση πλέον μπορεί να μην σου δίνει νερό και τα σουπερ μάρκετ θα έχουν τρόφιμα για λίγες ώρες ή μέρες μέχρι να λεηλατηθούν.
-ακόμα κι αν όλα έχουν καταστραφεί οι προμήθειες για να ζήσεις υπάρχουν γύρω σου.
-αποφασίζεις να μετακινηθεί στην πιο κοντινή πόλη γιατί το σενάριο αφορά την αστική επιβίωση. Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από το είδος της καταστροφής και την χρονική στιγμή που θα βρεθείς κοντά στην πόλη. Στην αρχή της καταστροφής στα περισσότερα είδη καταστροφής προτιμότερο είναι να φύγεις από την πόλη και όχι να μετακινηθείς προς αυτήν. Μετά όμως από μερικούς μήνες η προσέγγιση σε μια πόλη για προμήθειες δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αυτόματα κακή απόφαση, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορεί στην πόλη να υπάρχουν ταραχές, συμμορίες ή/και ομάδες επιβιωσάντων που δεν θα σε καλοδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες. Έτσι χρειάζεται πολύ προσεκτική αναγνώριση ήδη πλησιάζοντας στην πόλη. Παραδείγματος χάριν είσαι νύχτα εκτός της πόλης και κοιτάς προς την πόλη για φωτιές, φώτα, ήχους, αυτοκίνητα που κινούνται, πυροβολισμούς κτλ.
-αποφεύγεις όσο μπορείς τα ανοιχτά σημεία, γιατί αν υπάρχουν άλλοι επιβιώσαντες μπορεί να σε εντοπίσουν. Στόχος σου πάντα είναι να περάσεις απαρατήρητος και σε περίπτωση αντιπαράθεσης εσύ να είσαι αυτός που θα αιφνιδιάσει τον άλλο. Έτσι αποφεύγεις τους μεγάλους δρόμους. Πας από σοκάκια ή σιδηροδρομικές γραμμές και όσο πιο γρήγορα, ώστε να μην σε εντοπίσουν. Εννοείται η αμφίεση σου δεν πρέπει να δίνει στόχο… φοράς ενδυμασία μαύρου χρώματος που είναι συνηθισμένο στην πόλη. Τον φαντάζεστε να φορούσατε μια φωσφοριζέ ή μια γαλάζια στολή; Πρέπει να γίνεις ένα με το περιβάλλον.
-εθνικές οδοί και μεγάλες οδικές αρτηρίες θα έχουν κλείσει από *στρατιωτικά οδοφράγματα; , λόγω επιβολής *στρατιωτικού νόμου; ή από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα μόλις τους τελειώσει η βενζίνη.
-τα ποτάμια δεν είναι ασφαλή. Ειδικά κοντά σε μια πόλη ή στην βιομηχανική περιοχή δεν μπορείς να ξέρεις τι χημικά θα έχουν μέσα. Δεν μπορείς να διακινδυνεύσεις το κολύμπι. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την διαθέσιμη γέφυρα, να κατασκευάσεις άλλη ή να κάνεις τον κύκλο.
-με την εφευρετικότητα σου θα πρέπει να λύνεις τα εμπόδιά σου. Στη γέφυρα με ένα σκοινί που έχει στο σακίδιο και με έναν λοστό που πήρε από ένα πορτμπαγκάζ φτιάχνεις γάντζο.Μάθετε τους κόμπους. Είτε στο δάσος, είτε στην πόλη θα είναι απαραίτητοι.
-πλησιάζει η νύχτα και πρέπει να βρεις καταφύγιο. Θα χρησιμοποιήσεις ένα από τα διαθέσιμα κτίρια. Ένας καλός φακός είναι απαραίτητος. Δεν είναι μόνο για φωτισμό αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν όπλο. Μπαταρίες, όμως, δεν θα μπορείς να βρεις εύκολα. Αν μπορείς, αγόρασε έναν φακό που να φορτίζει με τον ήλιο ή με δυναμό. Μπαίνοντας σε ένα κτίριο δεν θα μείνεις στο πρώτο δωμάτιο που βρήκες. Πρέπει να ελέγξεις όλον τον χώρο, αρχικά για τυχόν άλλα άτομα και προμήθειες. Οτιδήποτε χρήσιμο θα πρέπει να το πάρεις μαζί σου.Πχ βρήκες ένα συρματάκι κουζίνας, που με την μπαταρία κατάφερες να το ανάψεις. Θα χρειαστεί πριν το ανάψεις όμως να προετοιμάσεις την καύσιμή σου ύλη. Σανίδια, έπιπλα, πόρτες. Μπορεί να μην είναι υγιεινό, αλλά η φωτιά σε μια κρύα νύχτα είναι η προτεραιότητα. Η υποθερμία σκοτώνει και μάλιστα πολύ ύπουλα…
-Σε ποιο δωμάτιο να πάς; Επέλεξε τον δεύτερο όροφο. Θα έχεις καλή ορατότητα από παράθυρα, θα ακούσεις κάποιον που θα μπει από το ισόγειο και αν χρειαστεί να εγκαταλείψει το μέρος αιφνιδιαστικά (π.χ. επειδή μια συμμορία μπούκαρε) δεν είναι πολύ ψηλά. Δεν πρέπει να δίνει στόχο η παρουσία του οπότε προσπαθεί να μην διαταράξει το περιβάλλον γύρω του. Μπορεί π.χ. ένα τενεκεδάκι που κλώτσησες κατά λάθος να το είχε σχεδιασμένα κάποιος αφήσει σε συγκεκριμένο σημείο στο χώρο, ώστε να καταλάβει ότι κάποιος πέρασε από κει όταν ξανάρθει ή μια πόρτα που άφησες ανοιχτή να σε προδώσουν… το δωμάτιο πρέπει να είναι ασφαλές και απομονωμένο. Δεν θα πας σε ένα με παράθυρα. Θα βρεις ένα εσωτερικό δωμάτιο.
-πάντα πρέπει να σχεδιάσεις και την έξοδο διαφυγής σου από ένα κτίριο. Μπορεί να υπάρχουν άτομα μέσα ή να έρθουν λίγο μετά από σένα και να πρέπει να ξεφύγεις. Εδώ χρησιμοποιεί το φρεάτιο του ασανσέρ. Αντίστοιχα αν ήταν σε ξενοδοχείο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το φρεάτιο για τα λερωμένα σεντόνια ή τους αεραγωγούς. Πρόκειται για τρόπους να μετακινηθείς εντός του κτιρίου απαρατήρητος.
-πώς όμως μετακινείσαι από κτίριο σε κτίριο; Μια λύση είναι να βγεις στον δρόμο… είναι όμως επικίνδυνο… άλλοι τρόποι είναι από τις ταράτσες και ανοίγοντας τρύπες στους τοίχους κολλητών πολυκατοικιών. Προσοχή στον θόρυβο.
-βρίσκει κατόπιν ένα σπίτι. Απ’ έξω δεν υπάρχει εμφανής κίνηση. Αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι γίνεται μέσα… Αποφασίζει να μπεις Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις οδούς των διαρρηκτών (πόρτες, παράθυρα, γκαράζ κτλ). Επειδή όμως δεν μπορεί να ξέρει αν υπάρχει άλλος μέσα πρέπει να το κάνεις αιφνιδιαστικά και να είσαι έτοιμος να χρησιμοποιήσεις βία. Ελέγχεις και πάλι το σπίτι. Υπάρχουν σημάδια παραβίασης σε εσωτερική πόρτα. Πότε έγινε η παραβίαση; Κανείς δεν ξέρει… Αυτός που την έκανε θα ξαναεπιστρέψει; Μήπως είναι ακόμα μέσα; Πρέπει έτσι κι αλλιώς να ελέγξεις όλο το σπίτι για ανθρώπους, αδέσποτα ζώα και προμήθειες…
-στο υπόγειο βρήκες παλιές κονσέρβες. Δεν ανοίγεις να φάς αμέσως αλλά πρώτα τις ελέγχεις. Εμφανής τρύπα, φούσκωμα, κλυδασμός αέρα ή ανοιχτό καπάκι είναι σημεία ότι το περιεχόμενο έχει εκτεθεί σε αέρα και πιθανώς μικρόβια. Μην διακινδυνεύσετε να την φάτε όσο κι αν πεινάτε!!!!
-Στο γκαράζ μπορεί να κρύβεται ένας θησαυρός εργαλείων!!!!!!! Λοστοί, κόφτες, σκοινιά, λάστιχα, μαχαίρια, ψαλίδια κτλ. Ειδικά η φαινομενικά άχρηστη τρόμπα ποδηλάτου θα αποδειχθεί θησαυρός!!!!!
-επόμενος στόχος οι πληροφορίες. Το ίντερνετ, τα κινητά, η τηλεόραση και το ράδιο έχουν καταρρεύσει. Από πού θα τις πάρεις; Από βιβλία… Μια δημοτική βιβλιοθήκη, ένα βιβλιοπωλείο, ένα σχολείο, ένα πανεπιστήμιο θα είναι οι πηγές γνώσης ανάλογα με την γνώση που ψάχνεις. Πήγε στην βιβλιοθήκη. Τι ψάχνει; Μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές, ιατρικές, κηπευτικές γνώσεις είναι εκεί. Αλλά και χάρτες..
-Πρέπει να βρεις ένα τρόπο να κινείσαι απαρατήρητος και να βγεις από τους δρόμους… ένα τρόπο κρυφό, ύπουλο και μυστικό που πολλοί δεν θα σκεφτούν… οι υπόνομοι… μετά την κατάρρευση, θα μειωθεί πάρα πολύ η χρήση τους και με τα νερά της βροχής θα ξεπλυθούν. Θα είναι σαφώς πιο ανεκτοί. Στην επιβίωση έτσι κι αλλιώς πρέπει να προσαρμοστείς στο να είσαι βρώμικος. Κάθε γνώση είναι χρήσιμη. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να καλύπτεις πάντα τα ίχνη σου οπότε κλείστε το καπάκι… που θα κατευθυνθεί και γιατί;
-στο νοσοκομείο. Όχι για φάρμακα. Αυτά έχουν λεηλατηθεί προ πολλού. Αλλά γιατί το νοσοκομείο έχει εφεδρική γεννήτρια. Όταν πέφτει το ρεύμα, αναλαμβάνει αυτόματα. ίσως καταφέρει να την εκκινήσει. Γιατί όμως να επιλέξεις το νοσοκομείο για βάση; Πολλές έξοδοι, δυνατότητα ενέργειας, ίσως κάποια φάρμακα που έμειναν, ίσως κάποια τρόφιμα στην κουζίνα αλλά και κάμερες… θα μπορείς από το δωμάτιο ελέγχου να εποπτεύεις όλον τον χώρο. Αλλά κατέβασε όλες τις ασφάλειες πριν θέσεις τη γεννήτρια σε λειτουργία… δεν θες σε μια σκοτεινή πόλη το νοσοκομείο να μοιάζει σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο…
-Όταν συνέβη η "Κατρίνα"*(καταιγίδα) ήταν τόσοι πολλοί οι ασθενείς που δεν επαρκούσε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τα φάρμακα. Έτσι μέσα σε ώρες (ούτε καν μέρες) λεηλατήθηκαν τα φαρμακεία και οι ιδιωτικές κλινικές… και ήταν μια ‘’καταιγίδα’’ που θα επηρέαζε μόνο κάποιες πολιτείες αλλά το κράτος δεν θα κατέρρεε… κι όμως το τόλμησαν κάποιοι… αυτό δεν είναι φαντασία. Το ζήσαμε το 2005… όπως ζήσαμε και το τσουνάμι στην Ινδονησία… είδατε πως αλλάζει μια ακραία καταστροφή τον άνθρωπο, πως ξεχνάει τον πολιτισμό και πως ξυπνάει το ζώο μέσα του;
-που θα βρεις καύσιμα; Μπορεί σε αυτοκίνητα, μπορεί σε βενζινάδικα… αλλά δεν θα είναι ο υπάλληλος εκεί να σου γεμίσει ένα μπιτόνι ούτε ρεύμα θα έχουν οι αντλίες… πως λοιπόν θα το πάρει από την υπόγεια δεξαμενή; Να λοιπόν που ήρθε η ώρα του λάστιχου και της τρόμπας. Η τρόμπα πιέζοντας διώχνει τον αέρα. Τραβώντας όμως κάνει αναρρόφηση. Εναλλακτικά, με το στόμα δημιουργείς αναρρόφηση.
-πήγες για έναν σκοπό. Τα καύσιμα. Αλλά δεν σταματάς να κοιτάς γύρω σου για χρήσιμες προμήθειες! Μπορεί να βρεις τροφή, νερό, εργαλεία κτλ
-νερό που θα βρω; Το βρόχινο νερό πάντα το έχω στο μυαλό μου επίσης στην πόλη δεν πρέπει να ξεχνάω το νερό στο πίσω μέρος από το καζανάκι. Ποτέ δεν ξεχνώ ότι όσο καθαρό κι αν φαίνεται θα πρέπει να το φιλτράρω και να το βράσω.
-μιλάμε για ΕΠΙΒΊΩΣΗ δεν μπορείς να είσαι επιλεκτικός στο τι θα φας. Θα φας αυτό που βρήκες. Μόνο αν είσαι αλλεργικός σε κάτι θα το αποφύγεις. Ακόμα και σκυλοτροφή θα φας, ακόμα και ποντίκια. Ξεχάστε ανεπιστρεπτί τα πιτόγυρα και τα γκουρμέ.
-Αν έχετε μια ομάδα επιβίωσης ή οικογένεια μπορείτε να την αναζητήσετε. Αλλιώς συνηθίστε τη μοναξιά σας! Μην πλησιάζετε σε καταυλισμούς ούτε σε μεμονωμένα άτομα!Δεν ξέρετε τις προθέσεις κανενός πέρα από τον εαυτό σας! Προσωπικά δεν θα έφτιαχνα ραδιοπομπό αλλά αν το κρίνετε σκόπιμο κάντε το. Καλύτερα φροντίστε να προκαθορίσετε από τώρα σε ποια σημεία θα βρεθείτε σε κατάσταση καταστροφής.
-Τέλος από τα λίπη και τα λάδια ενός εστιατορίου φτιάχνεις βιοκαύσιμα για το αμάξι. Θα μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις και έτσι όπως είναι αλλά θα κατέστρεφε πιο γρήγορα την μηχανή. Για καύσιμα χρησιμοποιείς μεθανόλη από το αντιψυκτικό του αυτοκινήτου και αλισίβα από τα καθαριστικά νεροχύτη. Το αυτοκίνητο μετά από μερικά χιλιόμετρα θα καταστραφεί αλλά σημασία έχουν τα καύσιμα γιατί αμάξι θα βρεις άλλο. Βέβαια το να κυκλοφορείς στον κόσμο της Αποκάλυψης με αμάξι μάλλον θα πρέπει να το αποφύγετε… το πιθανότερο είναι να στραφείτε στο περπάτημα και να κρατήσετε τα λάδια σαν καύσιμο για μια μικρή εστία που θα έχετε ή θα φτιάξετε με ένα κουτάκι αναψυκτικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου