Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

....................Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ









Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)
Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια.
(Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)
Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.
(Francisco Adrados, γλωσσολόγος).
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.
Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί).
Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.
Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.
Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.
Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.
Η ΣΟΦΙΑ
Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα.
Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.
Γι’ αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.
Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.
Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει ως ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας.
Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».
Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.
Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά .. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς.
Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία
Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά).
Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.
Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.
Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.
«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.
Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.
Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.
Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».
Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα:«Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».
Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.
Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.
«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ’ εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.
Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».
Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.
Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.
Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

...........................................Γιατί θερίζει ο καρκίνος στην Ελλάδα; ..............................Τι μας κρύβουν επιστήμονες και αρμόδιοι φορείς;








Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο στην Ελλάδα, ενώ 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή της νόσου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IARC (International Agency for Research on Cancer)
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), αυξητική είναι η τάση του καρκίνου σε όλο τον κόσμο, και οι θάνατοι από 7,6 εκατομμύρια που ήταν το 2008, αναμένεται να φτάσουν τα 13,1 εκατομμύρια, μέχρι το 2030.
Σταθερά αυξητική είναι η τάση στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες που οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ενώ περίπου το 30% των θανάτων οφείλονται σε διατροφικούς και παράγοντες όπως το κάπνισμα κ.λ.π.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. πάνω από το 30% των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσε να προληφθεί με την τροποποίηση ή την αποφυγή των βασικών παραγόντων κινδύνου που είναι: το κάπνισμα, η χρήση του αλκοόλ, διαιτητικοί παράγοντες, το υπερβολικό βάρος, παράλληλα με την έλλειψη σωματικής άσκησης και τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι λοιμώξεις (Ηπατίτιδα Β, C ο HPV κ.α.),
η ρύπανση του περιβάλλοντος, η επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνα, η ακτινοβολία UV και ειδικότερα η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο χωρίς προστασία.
Οι στρατηγικές πρόληψης κατευθύνονται στο να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, με δράσεις για τη διακοπή του καπνίσματος, εμβολιασμούς, έλεγχο επαγγελματικών κινδύνων κλπ.
Σημαντικό κομμάτι στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων, όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του λάρυγγα, του δέρματος, του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση (screening).
Η έγκαιρη διάγνωση χρησιμοποιεί διάφορες εξετάσεις για να εντοπίσει εγκαίρως τα άτομα που δεν έχουν συμπτώματα μεν, αλλά έχουν την νόσο.
Τέτοιες εξετάσεις είναι για παράδειγμα το PAP test και η μαστογραφία.
Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να υπάρχει σε κάθε χώρα ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τον καρκίνο που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ώστε να μπορεί η νόσος να θεραπευτεί, αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πασχόντων.
(Η παραπάνω έρευνα δημοσιεύτηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πάμε όμως να δούμε ποια είναι η πραγματική αλήθεια πιο κάτω)
Όταν διαβάζεις τέτοιες ειδήσεις από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία,
τις οποίες παίρνουν πακέτο και τις αναδημοσιεύουν χωρίς έρευνα και κρίση,
είναι να σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι,
και δεν κινδυνεύεις τότε από καρκίνο αλλά από εγκεφαλικό!
Ποιο κάπνισμα, ποιο αλκοόλ και πιο υπερβολικό βάρος;
Και ποια ακτινοβολία χωρίς ηλιοπροστασία;
Πρώτον: Ο ένας στους δυο Έλληνες πάσχει από έλλειψη βιταμίνης D λόγω της ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ
Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τον Έλληνα με τέτοιο σύμπτωμα;
Εμείς που έχουμε (είχαμε) τόσο ήλιο!
Η ηλιόλουστη Ελλάδα… αν θυμάται κανείς αυτή τη φράση, ανήκει στο παρελθόν, γιατί από τότε που άρχισαν να μας ψεκάζουν και μάλιστα… να μας καρά-ψεκάζουν (από τον ΓΑΠ και μετά 2009) ακόμα κι αυτή η απαλή θολούρα και ασπρίλα που βλέπουμε στον ουρανό, μπορεί μεν να ανεβάζει το θερμόμετρο και να δημιουργεί καύσωνα, αλλά δεν αφήνει την -απαραίτητη για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς- ακτινοβολία να φτάσει σε μας.
Όπως λένε και οι ειδικοί, αν είσαι πίσω από ένα παράθυρο, θα νιώσεις τη ζέστη του ήλιου, αλλά ακόμα κι ένα απλό τζάμι, είναι αρκετό να σου φιλτράρει τις UV.
Δεύτερον: Τα ίδια τα αντηλιακά,
ΟΛΑ τα αντηλιακά, είναι από μόνα τους καρκινογόνα!
Δεν χρειάζεται να πάθεις καρκίνο από τον ήλιο, μόνο να πασαλείβεσαι με αυτά φτάνει .
Τρίτον: Τα χημικά που πέφτουν πια ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στους ουρανούς έρχονται να ενωθούν με εκείνα που υπάρχουν ΣΕ ΟΛΕΣ ΠΛΕΟΝ τις τροφές μας.
Π.χ.: Τα σούπερ μάρκετ για να εξοικονομήσουν χρήματα με μείωση υπαλλήλων αυξάνουν την προώθηση πωλήσεων σε έτοιμα πακέτα: τυρί σε πλαστικό, αλλαντικά σε πλαστικό κ.λ.π., ΟΛΑ αυτά είναι γεμάτα συντηρητικά και χημικές ουσίες.
Κι όσο η παραγωγή τροφής ξεφεύγει από τα παλιά ελληνικά παραδοσιακά πρότυπα κι ακολουθεί τα πανευρωπαϊκά ή γενικώς δυτικού τύπου, τόσο η ποιότητα πέφτει και η τροφή δηλητηριάζεται.
Τι δουλειά έχει το διοξειδίου του τιτανίου σε τσίχλα ελληνική με γεύση μαστίχας;
Τέταρτον: Τα εμβόλια που επιβάλλουν με το ζόρι στα παιδιά ή εκβιαστικά και τρομοκρατικά σε κάποιες ομάδες είναι πιο καρκινογόνα από τις ασθένειες που υποτίθεται προστατεύουν.
Πέμπτον: «Σταθερά αυξητική είναι η τάση στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες που οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα».
Αυτό από μόνο του λέει πολλά.
Είναι η απάντηση στο “μαζί τα φάγαμε”, αλλά.. εσείς παθαίνετε καρκίνο.
Εσείς που τρώτε δεύτερης ποιότητας τροφή, ζείτε σε υποβαθμισμένο περιβάλλον, δουλεύετε παραπάνω απ” όσο μπορείτε να αντέξετε για να τα βγάλετε πέρα και δεν έχετε σωστή περίθαλψη.
Έκτον: Ανεξέλεκτα κι επιθετικά έχει μπει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας η ηλεκτρομαγνητική μόλυνση.
Παρ όλη την κρίση, η μόνη “ανάπτυξη” που βλέπουμε είναι στην κινητή τηλεφωνία, στην ψηφιακή τηλεόραση κι όπου να’ναι έρχονται και οι “έξυπνοι μετρητές”.
Πόσο όλα αυτά τα “γκατζετάκια” μαζί με τα κομπιούτερ επιβαρύνουν τη ζωή μας;
Σύντομα στις οθόνες σας…
Ναι, κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει Εθνικό Πρόγραμμα έγκυρης πρόγνωσης και πρόληψης,
αλλά κρίνεται ΑΚΡΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
να σταματήσουν να μας ψεκάζουν μέρα νύχτα,
να μας ηλεκτρομαγνητίζουν με το HAARP,
να γίνει ενημέρωση κι επιμόρφωση των παιδιών,
αλλά και των ενηλίκων,
για τη σωστή χρήση των κινητών και των κομπιούτερ,
καθώς και σωστός έλεγχος όλου του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Και φυσικά, να γυρίσουμε στις παλιές καλές διατροφικές συνήθειες και τρόπους παραγωγής.
Σε μια δεκαετία έχουν “χαθεί” ένα εκατομμύριο Έλληνες, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του ΕΛ-ΣΤΑΤ.
Που πήγαν, μάνα, όλοι αυτοί…;


Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

..............................ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΑΣΧΑ ..................Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ






" Όποιος ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους ότι ανήκει σε εμένα, θα τον αναγνωρίσω και Εγώ για δικό Μου μπροστά στον Ουράνιο Πατέρα Μου.
...............................ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΑΣΧΑ
..................Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
Στην ηλικία των 33, ο Ιησούς καταδικάστηκε σε θάνατο.
Εκείνους τους καιρούς η Σταύρωση ήταν ο "χειρότερος" θάνατος. Μόνο οι χειρότεροι εγκληματίες καταδικάζονταν να σταυρωθούν. Ωστόσο, ήταν ακόμα πιο τρομερός για τον Ιησού, ο Οποίος σε αντίθεση με τους άλλους εγκληματίες που καταδικάστηκαν εις θάνατο δια Σταυρώσεως, καρφώθηκε στον Σταυρό στα χέρια και τα πόδια Του.
Κάθε καρφί ήταν γύρω στις 6 με 8 ίντσες μακρύ.
Τα καρφιά τρύπησαν τον καρπό του.
Όχι τις παλάμες, όπως συχνά απεικονίζεται.
Υπάρχει ένας τένοντα στον καρπό που εκτείνεται μέχρι τον ώμο. Οι Ρωμαίοι φύλακες γνώριζαν πως όταν τα καρφιά τοποθετούνταν με σφυρί μέσα στον καρπό, εκείνος ο τένοντας θα σχιζόταν και θα ερριγνύοταν, υποχρεώνοντας τον Ιησού να χρησιμοποιήσει τους μύες της πλάτης Του για να στηρίξει το σώμα Του ώστε να αναπνέει.
Και τα 2 πόδια του ήταν καρφωμένα μαζί.
Επομένως, ήταν υποχρεωμένος να στηρίξει το σώμα Του πάνω στο μοναδικό καρφί που διατρυπούσε και κρατούσε σφιχτά τα πόδια Του στον σταυρό.
Ο Ιησούς δεν μπορούσε να στηριχθεί με τα πόδια Του εξαιτίας του πόνου.
Έτσι, ήταν υποχρεωμένος πότε να τεντώνει την πλάτη Του, πότε να χρησιμοποιεί τα πόδια Του για να συνεχίσει να ανασαίνει. Φανταστείτε την αγωνία, τον πόνο, τα βάσανα, το κουράγιο.
Ο Ιησούς άντεξε αυτήν την κατάσταση για περισσότερο από 3 ώρες.
Ναι, για παραπάνω από 3 ώρες!
Μπορείτε να φανταστείτε το είδος των βασάνων Του;
Λίγα λεπτά πριν πεθάνει, ο Ιησούς σταμάτησε να αιμορραγεί. Απλώς έβγαζε νερό από τις πληγές Του.
Από συνηθισμένες εικόνες παρατηρούμε πληγές στα χέρια και τα πόδια Του, ακόμα και την πληγή από δόρυ στην πλευρά Του... Αλλά αντιλαμβανόμαστε άραγε ότι οι πληγές έγιναν πάνω στο σώμα Του;
Ένα σφυρί πέρασε μακριά καρφιά στους καρπούς, τα πόδια ήρθαν το ένα πάνω στο άλλο και ένα ακόμα μεγαλύτερο καρφί διαπέρασε τις αρθρώσεις, ύστερα ένας Ρωμαίος φρουρός διαπέρασε την πλευρά Του με ένα δόρυ.
Αλλά πριν τα καρφιά και το δόρυ, ο Ιησούς μαστιγώθηκε και ξυλοκοπήθηκε.
Το μαστίγωμα ήταν τόσο σοβαρό που έσχισε την Σάρκα από το σώμα Του.
Τα χτυπήματα τόσο βάναυσα που το πρόσωπό Του σχίστηκε και η γενειάδα Του ξεριζώθηκε από το πρόσωπό Του.
Το ακάνθινο στεφάνι τρύπησε βαθιά μέχρι το κρανίο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα επιβίωναν από τέτοιο βασανιστήριο.
Δεν είχε άλλο αίμα να αιμορραγήσει, μόνο νερό έτρεχε από τις πληγές Του.
Το ενήλικο ανθρώπινο σώμα περιέχει γύρω στα 3,5 λίτρα (ελάχιστα λιγότερο από ένα γαλόνι) αίματος.
Ο Ιησούς έχυσε όλα τα 3,5 λίτρα του αίματός Του.
Είχε 3 καρφιά βαθιά σφηνωμένη με σφυρί στα άκρα Του, ένα στεφάνι καμωμένο από αγκάθια στο κεφάλι Του και, πέρα από αυτά, ένας Ρωμαίος στρατιώτης έμπηξε ένα δόρυ στο στήθος Του...
Όλα αυτά δίχως να αναφέρουμε την ταπείνωση που υπέφερε κουβαλώντας τον ίδιο Του τον Σταυρό για σχεδόν 2 χιλιόμετρα, ενώ το πλήθος έφτυνε το Πρόσωπό Του και πετούσε πέτρες ( ο Σταυρός ζύγιζε σχεδόν 30 κιλά, μόνο το πάνω τμήμα, όπου τα χέρια Του καρφώθηκαν).
Ο Ιησούς έπρεπε να περάσει και να αντέξει αυτήν την εμπειρία, ώστε να ανοίξει τις Πύλες του Ουρανού, για να έχετε ελεύθερη πρόσβαση στον Θεό.
Για να μπορέσουν οι αμαρτίες σας να "πλυθούν". Όλες τους, χωρίς εξαιρέσεις! Μην αγνοείτε αυτήν την κατάσταση.
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ!
Ο Θεός έχει σχέδια για εσένα , δείξε σε όλους τους φίλους σου τι πέρασε για να σε σώσει.
Τώρα σκέψου το!
Είθε ο Θεός να ευλογήσει την ζωή σου!
Είπε ( Ματθαίος 10:32 και 33):
" Όποιος ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους ότι ανήκει σε εμένα,
θα τον αναγνωρίσω και Εγώ για δικό Μου μπροστά στον Ουράνιο Πατέρα Μου.
Όποιος όμως με απαρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους,
θα τον απαρνηθώ και Εγώ μπροστά στον Ουράνιο Πατέρα Μου".

ΙΗΣΟΥ , ΣΕ ΑΓΑΠΩ. ΣΩΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΩΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.











Στην πνευματική ζωή βαδίζουμε μπουσουλώντας και όχι τρέχοντας.
Ζούμε και δυστυχώς έχουμε ξεχάσει να υπάρχουμε, και μέσα στον χρόνο της φθοράς έρχεται η ολοκληρωτική διάλυση.
Κάποιες φορές πάμε να κάνουμε κάποια κίνηση για να υπάρξουμε στη ζωή μας αλλά υπάρχουμε με τα πάθη και το σκοτάδι αντί να προχωρήσουμε προς το φως.
Καταντήσαμε τη ζωή απλά μία πορεία κατά την οποία περιμένουμε κάποια δυσάρεστα νέα να έρθουν.
Η λύση υπάρχει!
Να υπάρξουμε με το υπερκόσμιο «είναι».
Ύπαρξη και σχέση με το πρόσωπο του Κυρίου.
Στη σχέση όμως αυτή δεν πας τακτοποιημένος για να πάρεις βραβείο.
Εκεί ο Θεός σιωπά όχι από αδιαφορία αλλά διότι αυτές οι κραυγές του εγωϊσμού δεν πάνε στα «αυτιά» του.
Κάποιες όμως κραυγές διαλυμένων τελωνών που χτυπάνε την καρδιά τους, κάνουν τον Θεό να ρίχνει ποταμούς ύδατος ζώντος συγχωρήσεως και αγάπης.
Η πνευματική ζωή είναι μια πορεία θεραπείας που θέλει χρόνο , υπομονή, αργά και σταθερά βήματα.
Όχι βιασύνες, όχι εξωτερικές «αγιότητες», αλλά εσωτερική διάλυση.
Ο 50ος ψαλμός τα λέει όλα "Καρδίαν συντετριμμένη και τεταπεινωμένη ο Θεός ουκ εξουδενώσει".
Πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν στην Εκκλησία και στην εξομολόγηση τακτοποιημένοι,
που θέλουν κάποιο βραβείο, κάποιοι για επίδειξη «αγιότητος» και ευσέβειας,
άλλοι για να καλύψουν τις αμαρτίες και χωρίς να θέλουν να τις θεραπεύσουν.
Άλλοι για κοινωνιολογικούς λόγους, για κάποιο παράσημο «Είμαι και εγώ της Εκκλησίας» λένε.
Κάποιοι μπαίνουν διαλυμένοι που ζητάνε οδηγό,
άρρωστοι που ζητάνε γιατρό,
ορφανοί που ζητάνε πατέρα.
Προσεύχονται όχι μόνο για να τους ακούσει ο Θεός αλλά για να βγάλουν τον πόνο τους και να ζητήσουν θεραπεία.
Πάνε στη σχέση βαδίζοντας τα βήματα Εκείνου,
μέσα στη σιωπή της αμαρτίας περιμένουν ηλιαχτίδες μετάνοιας από το φως του Κυρίου.
Ο άνθρωπος που θέλει τον Χριστό, ο έχων προαίρεση για σχέση, μπουσουλάει και κρατάει τα χέρια του πατέρα.
Πέφτει και σηκώνεται και ξέρει ότι ο πατέρας είναι εκεί!
Ο οποίος παιδαγωγεί και θεραπεύει δείχνοντας τον δρόμο της σωτηρίας.
Ζώντας τη σχέση με τον πατέρα αρχίζεις να υπάρχεις,
αυτή η σχέση σε κάνει Υιό αγαπημένο Εκείνου που άπλωσε τα χέρια Του ακόμα και για τους εχθρούς.
Αν ακούσεις άνθρωπο που βάζει τη σχέση με τον Χριστό σε κουτάκια,
πολύ απλά δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο του Χριστού,
με τον ζωντανό Χριστό αλλά με κάποιο είδωλο που το ονομάζει Χριστό.
Ο άνθρωπος του Κυρίου απλά παραδίδει τη ζωή του στον Κύριο. Ακολουθεί τα βήματά Του.
Διψάει για σωτηρία και Βασιλεία των Ουρανών.
Πετάει τα κουτάκια στο καλάθι των αχρήστων…
Δεν ρωτάει πόσες μέρες είναι η νηστεία αλλά δεν μπορεί να φάει γενικά,
ούτε φαγητό ούτε τον διπλανό του,
διότι είναι ερωτευμένος με τον Νυμφίο.
Δεν κοιτάει το ρολόι για το πότε θα πάει στον Ναό, αλλά παρακαλάει η Θεία Λειτουργία να μην τελειώσει ποτέ.
Όταν πονάει δεν ζητάει από τον Χριστό να του πάρει τον πόνο, αλλά να του δώσει δύναμη να τον αντέξει, διότι ξέρει ότι αυτός ο πόνος θα οδηγήσει στη θεραπεία και τον αγιασμό.
Σε κάθε λογισμό, επιθυμία, αμαρτία τρέχει στην εξομολόγηση για να βρει θεραπεία και στήνει τον εαυτό του στον τοίχο.
Σε κάθε δυσκολία δεν λέει «γιατί σ’ εμένα» αλλά «Να΄ναι ευλογημένο!».
Μπαίνει στον Ναό βλέπει την εικόνα του Κυρίου και θέλει να φωνάξει σαν μικρό παιδί «ΜΠΑΜΠΑ!».
Μπαίνει μπουσουλώντας έχοντας χάσει τον δρόμο για να βρει πάλι τη διαδρομή της σωτηρίας στα χνάρια Εκείνου.
Η πορεία της σωτηρίας είναι πορεία που θέλει αποφάσεις αλλά και υπομονή.
Θέλουμε Εκείνον σαν πατέρα ή ψάχνουμε κάποιο υπερφυσικό είδωλο;
Από την απάντηση θα εξαρτηθεί και το αποτέλεσμα της πορείας μας.

Οταν η Ελλαδα ειχε ηγετες...που δεν ηταν πολιτικα λαμογια...






Οταν η Ελλαδα ειχε ηγετες...που δεν ηταν πολιτικα λαμογια...αλλα στρατιωτικοι..που ναι μεν πηραν την χωρα καπως...περιεργα...αλλα την σηκωσαν ψηλα...την νοικοκυρεψαν..βαλαν ταξη...ψηφισαν νομους υπερ πατριδος και λαου...δεν εκλεψαν ουτε μια δραχμη...χαρισαν δανεια..δωρεαν κατοικιες κι εκαναν την Ελλαδα υπολογισιμη δυναμη..ανταξια της ιστοριας της..και ιση προς ολους...
ΔΕΝ την χρεωσαν..ΔΕΝ την καταληστεψαν..ΔΕΝ την ξεπουλησαν..ΔΕΝ την παρεδωσαν σε ξενα χερια..ΔΕΝ αφησαν κανενα να μας αμφισβητισει.ΔΕΝ παρεδωσαν την ιστορια τον πολιτισμο τις ονομασιες σε κανεναν..ΔΕΝ την προδωσαν ΟΥΤΕ φοβηθηκαν κανεναν..ΕΚΑΝΑΝ την ΕΛΛΑΔΑ μια χωρα που ολοι την ΣΕΒΟΝΤΟΥΣΑΝ...ΔΕΝ εδιωξαν τους Ελληνες απο την χωρα...ΕΔΩΣΑΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ...ΧΑΡΙΣΑΝ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ..ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ..ΔΩΣΑΝ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ..ΧΑΜΗΛΟΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΣΠΙΤΙΟΥ..ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ..ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΝ..ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.....
κι οταν χρειαστηκαν να πουν ΟΧΙ..στους εχθρους..και "φιλους" της Ελλαδας το παν περηφανα...
ΔΕΝ φεραν Δ'ΡΑΙΧ...ΜΝΗΜΟΝΙΑ...ΦΟΡΟΥΣ..ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ..ΕΝΦΙΑ..ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΙΖΕΡΙΑ..ΠΕΙΝΑ..ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ..ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ..ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ..ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ..ΑΝΕΧΕΙΑ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΕΙΣΕΛΘΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ....ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ..ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΩΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ...
ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΨΗΛΑ...
ΗΤΑΝ ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ..ΗΤΑΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ...ΜΑ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΟΣΤΑΥΤΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ...
ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ..ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!
Ειτε μας αρεσει...ειτε οχι..ειναι ΑΛΗΘΕΙΑ!



Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

.........................................ΑΓΓΕΛΟΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ





Εκείνοι οι άγγελοι επί γης, οι άνθρωποι με το βελουδένιο άγγιγμα
Άγγελοι επί γης…
Ναι, υπάρχουν, μα δε θα τους διακρίνεις αμέσως.
Δεν έχουν φτερά όμορφα και μεγάλα στην πλάτη τους.
Δεν έμαθαν ποτέ τους να πετάνε λεύτεροι και ξέγνοιαστοι.
Δεν υπήρξαν ποτέ χαλαροί και ανέμελοι γιατί στη ζωή τους δεν τους χαρίστηκε τίποτα εύκολα.
Για όλα έπρεπε να παλέψουν, πατώντας γερά στη γη και με τα δύο τους πόδια.
Το πρέπει έπνιξε από νωρίς το θέλω τους.
Έμαθαν να κάνουν πάντα το σωστό, το ηθικό και το έντιμο .
Σου δίνουν την αίσθηση της σιγουριάς, νιώθεις εμπιστοσύνη στην κρίση τους.
Θα σου ψιθυρίσουν το σωστό με καλοσύνη αλλά δε θα σε ζορίσουν να το πράξεις.
Δεν είναι φορτικοί, μήτε καταπιεστικοί.
Βράχοι είναι, κυματοθραύστες και φάροι που φωτίζουν τα σκοτάδια σου, ώστε να βρεις τον δρόμο του γυρισμού στο λιμάνι της ζωής σου, δίχως να τσακιστείς.
Τα δικά τους ναυάγια, τα ραγισμένα κατάρτια της καρδιάς τους είναι βαθιά κρυμμένα. Έχουν περάσει πολλές τρικυμίες και το μόνο που αποζητούν είναι γαλήνη και ηρεμία.
Τα χαμένα κουπιά των ονείρων τους ξεβράστηκαν σε ερημικές παραλίες, γεμάτες μοναξιά και θλίψη.
Θαλασσοδαρμένοι, έχουν βυθιστεί άπειρες φορές σε απύθμενα βάθη, δίχως οξυγόνο, σε κρύα παγωμένα νερά, μα βρήκαν το κουράγιο να σκαρφαλώσουν στην επιφάνεια, ξέπνοοι.
Γίνονται σωσίβιο που σώζει από βέβαιο πνιγμό.
Ο δρόμος της αρετής είναι μονόδρομος για εκείνους, αλλά έχουν άπειρες φορές βαδίσει τον δρόμο της κακίας, δίχως κανείς να το γνωρίζει. Πολλές φορές επέστρεψαν από εκεί με ματωμένα πέλματα, που γιατροπόρευσαν μονάχοι τους.
Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, με άγγιγμα από βελούδο.
Χαϊδεύουν απαλά το σώμα και την ψυχή σου, δίχως να το πληγιάζουν. Η δική τους ψυχή είναι πολύτιμη, δυνατή, εύθραυστη και μεταξένια. Μπαίνουν ήσυχα, διστακτικά και αθόρυβα στη ζωή σου. Χτυπούν σιγανά την πόρτα της καρδιάς σου και στέκονται απ' έξω καρτερικά, υπομονετικά. Δεν θα έρθουν ποτέ απρόσκλητοι και δεν θα εισχωρήσουν πιο μέσα, αν δεν πάρουν την δική σου έγκριση. Τους χαρακτηρίζει μια έμφυτη ευγένεια, προσφέρουν απλόχερα, αλλά δεν είναι επαίτες της δικής σου αγάπης, δεν το έχουν ανάγκη.
Υπάρχει τόσο μεγάλο απόθεμα μέσα τους, που ξεχειλίζει από κάθε κύτταρο του κορμιού τους. Μυστήριο στα αλήθεια, όσο μοιράζουν, τόσο η καρδιά τους γεμίζει αντί να αδειάζει.
Ένα γλυκό χαμόγελο κατανόησης βρίσκεται πάντα χαραγμένο στο πρόσωπό τους. Είναι αληθινό και το δωρίζουν σε όσους το έχουν ανάγκη Γίνονται ένα με τα προβλήματα των άλλων και μέσα από αυτά ξαναζούν και τα δικά τους. Τους ροκανίζει εσωτερικά το σαράκι της μελαγχολίας, ενώ την ίδια ευλογημένη στιγμή που σε κάνουν να ξεχνιέσαι και να γελάς με τα αστεία τους, εκείνοι βιώνουν έναν μικρό θάνατο στα εσώψυχά τους. Αν κάνεις τον κόπο να παρατηρήσεις τα μάτια τους, θα ξαφνιαστείς από την φουρτούνα που κρύβουν μέσα τους. Με ένα μικρό τρεμόπαιγμα των βλεφάρων τους όμως, γοργά θα σε αποπροσανατολίσουν.
Πιστεύουν πολύ σε εσένα .
Πιότερο από ότι πίστεψαν ποτέ ή θα πιστέψουν στον εαυτό τους.
Όταν σε βλέπουν να νικάς, να πετυχαίνεις, χαίρονται δίπλα με τη χαρά σου. Και αν δεν τα καταφέρεις δεν πειράζει, δεν πέφτεις ποτέ στα μάτια τους. Ένας λόγος παρηγοριάς και μια δικαιολογία για όλα βρίσκονται πάντα σκαρφαλωμένα στα χείλη τους. Λέξεις όμορφα διατυπωμένες, φθόγγοι ολοστρόγγυλοι χωρίς αιχμηρές άκρες και καταλήξεις, που δεν πληγώνουν όταν προφέρονται. Όσο φτιάχνουν, διορθώνουν, σμιλεύουν και φροντίζουν τους γύρω τους, τόσο εκμηδενίζουν, παραμελούν και επιδεικτικά αδιαφορούν για τον εαυτό τους.
Έχουν πάντα διαθέσιμο έναν ώμο να γύρεις να ξαποστάσεις, μια τρυφερή ματιά, δυο χέρια που σε κρατούν από το χείλος του γκρεμού, μια αγκαλιά ζεστή φιλόξενη για να κουρνιάσεις. Ακούν τα λόγια σου, μα κυρίως αφουγκράζονται τις σιωπές σου.
Δίνουν χώρο στη δική σου κραυγή για να ακουστεί, καταπίνοντας για μια ακόμα φορά τη δική τους.
Άγγελοι επί της γης… Δώρο Θεού στη ζωή σου. Σανίδα σωτηρίας, χαλί μαλακό για να πατήσεις πάνω τους.
Μη ξεγελαστείς όμως. Αν αισθανθούν ότι η αγάπη τους ποδοπατήθηκε άτσαλα, αν αντιληφθούν ότι η πόρτα της καρδιάς σου παρέμεινε ερμητικά κλειστή, τότε θα ανοίξουν τα μικροσκοπικά φτερά τους και θα πετάξουν μακριά σου, για πάντα.
Όχι από πείσμα ή εγωισμό αλλά από καθάρια αξιοπρέπεια. Και μην περιμένεις άδικα. Δε θα επιστρέψουν ποτέ, γιατί είναι γνήσιοι και αληθινοί.
Όταν ραγίσει κάτι μέσα τους, δεν ξανακολλάει.
Δε θα προσποιηθούν ποτέ για κανένα λόγο. Απλά θα μείνεις να τους κοιτάζεις να απομακρύνονται, ήσυχα, αθόρυβα και διακριτικά όπως άλλωστε είχαν έρθει.

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .................................ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ





Ἡ Ἑλλάδα ζεῖ μέσα στά Μουσεῖα ὅλου τοῦ κόσμου, στέλνει καθημερινό μήνυμα σέ ὅλους τούς ἀνθρώπους, δέν τούς ἀφήνει νά μᾶς ξεχάσουν.
Θεωρεῖται ἐκδήλωση φιλοπατρίας καί ἐθνικῆς ἀξιοπρεπείας,
ἄν ὄχι καί ἐθνικοῦ χρέους, νά ἀπαιτοῦμε νά ἐπιστρέψουν στήν χώρα μας τά ἔργα τῶν ἀρχαίων προγόνων πού εἶναι διασκορπισμένα στά Μουσεῖα ὅλου τοῦ κόσμου στίς τέσσερις γωνιές τῆς γῆς.
Δέν θά ἀναφερθῶ ἐδῶ στά γλυπτά τοῦ Παρθενῶνος, ἔχει ἤδη γίνει πολύς λόγος γι᾿ αὐτό τό θέμα καί δέν θά πάρω θέση. Ἐπίσης στό Μουσεῖο τοῦ Λούβρου ὅλοι ξέρουμε ὅτι ποζάρει ἡ ὄμορφη Ἀφροδίτη τῆς Μήλου καί ἡ ὑπέροχη Νίκη τῆς Σαμοθράκης.
Ἐκτός ἀπό τίς δύο αὐτές ντίβες τοῦ Μουσείου
ἐκτίθενται ἐδῶ καί ἄλλα ἑλληνικά ἔργα μεγάλης ἀξίας,
ὅπως ὁ ἱππέας τοῦ Rampin,
ὁ Ἀπόλλων τοῦ Μπελβεντέρε,
ἡ κυρία τῆς Ὠξέρρης,
ὁ Ἡρακλῆς καί ὁ ταῦρος τῆς Κρήτης
καί ἄλλα πολλά, μεταξύ τῶν ὁποίων καί πάνω
ἀπό 1.000 ἀγγεῖα ἑλληνικά.
Στό Λούβρο τά ἐκθέματα καλύπτουν μιά ἐποχή ἀπό τά νεολιθικά χρόνια ὥς τόν 6ο αἰ. μ.Χ.
Στό Μόναχο, στό Μουσεῖο Staatliche Antikensammlungen,
ἐκτίθεται πλῆθος ἑλληνικῶν ἀγγείων, μυκηναϊκῶν, γεωμετρικῶν ἀρχαϊκῶν, κλασσικῶν, ἑλληνιστικῶν
πού φέρουν τά ὀνόματα γνωστῶν στήν ἐποχή τους ἀγγειοπλαστῶν και ἀγγειογράφων,
ὅπως τοῦ Ἄμασι, τοῦ Ἐξεκία, τοῦ Ἀνδοκίδη, τοῦ Εὐφρονίου, τοῦ Εὐθυμίδη, τοῦ Φιντία.
Στό Βερολίνο, στό Μουσεῖο τῆς Περγάμου,
στέκεται περίοπτος καί μεγαλοπρεπής ὁ βωμός τοῦ ναοῦ τοῦ Διός ἀπό τήν ἀκρόπολη τῆς Περγάμου
καί ἀκόμα στέκει ἐκεῖ ἡ εἴσοδος τῆς Ἀγορᾶς τῆς Μιλήτου, τό ἄγαλμα τῆς Ἀθηνᾶς παρθένου
καί τό πορτραῖτο τοῦ βασιλιᾶ Ἄτταλου Α΄ .
Τό Μητροπολιτικό Μουσεῖο τῆς Νέας Ὑόρκης, διαθέτει πάνω ἀπό 17.000 δείγματα ἀπό τήν νεολιθική ἐποχή (3.500 π.Χ.) ὥς τήν ἐποχή τοῦ Μ. Κωνσταντίνου (312 μ.Χ.),
στά ὁποῖα περιλαμβάνονται ἔργα τῆς κυκλαδικῆς, μινωϊκῆς, μυκηναϊκῆς, γεωμετρικῆς, ἀρχαϊκῆς καί κλασσικῆς περιόδου, μελανόμορφα καί ἐρυθρόμορφα ἀγγεῖα καί γλυπτά.
Δέν θά μιλήσω γιά τά ἀμέτρητα ὑπόλοιπα Μουσεῖα τῆς Ἰταλίας,
τῆς Τουρκίας,
τῶν Βαλκανίων,
τῆς Αἰγύπτου,
τῆς Συρίας,
τῆς Ἰορδανίας
καί τῶν ἄλλων χωρῶν Εὐρώπης,
Ἀμερικῆς,
Β. Ἀφρικῆς
καί Ἀσίας
πού φιλοξενοῦν ἑλληνικά ἔργα τῆς ἀρχαιότητος καί τῶν μεσαιωνικῶν χρόνων.
Βέβαια τά Μουσεῖα αὐτά δέν ἔχουν μόνο ἑλληνικά ἐκθέματα. Ἔχουν καί πολλά ἄλλα πού εἶναι ἐπίσης πολύτιμα καί μεγάλης σημασίας ἀπό πολιτισμούς πού ἄνθισαν στίς γύρω περιοχές, ἀπό τήν Σουμερία, τήν Βαβυλώνα, τήν Περσία,τήν Αἴγυπτο, τήν Ἐτρουρία, τήν Ρώμη, τό μεσαιωνικό Ἰσλάμ.
Ἡ Ἑλλάδα ἄν ποτέ καταφέρναμε νά στεγάσουμε μέ ἀσφάλεια τά χιλιάδες χιλιάδων πολύτιμα ἐκθέματα, πρᾶγμα ἐντελῶς ἀπίθανο, θά μεταβαλλόταν σέ ἕνα ἀπέραντο Μουσεῖο καί ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες θά ἤμασταν ἀσφαλῶς πολύ περήφανοι.
Ὅμως: Πόσο λέτε ὅτι θά αὐξανόταν ὁ τουρισμός μας στήν συνέχεια; Πόσοι Ἄγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Ἀμερικανοί καί οἱ ἄλλες φυλές τοῦ κόσμου θά ἔκαναν σκοπό τῆς ζωῆς τους νά ἔρθουν στήν Ἑλλάδα γιά νά δοῦν ἀπό κοντά τήν Ἀφροδίτη τῆς Μήλου ἤ τά κυκλαδικά εἰδώλια;
Ἀλλά ἡ ἀνθρωπότητα δέν πρόκειται νά κουβαληθῆ ὁλόκληρη στήν Ἑλλάδα γιά νά δῆ τά ἔργα τῶν προγόνων.
Εἶναι πολύ περισσότεροι ἐκεῖνοι πού πᾶνε στά Μουσεῖα ὅλου τοῦ κόσμου καί βλέπουν ἐκεῖ ὅ,τι ἐκτίθεται.
Καί τά ἔργα τῶν προγόνων μας ἐκεῖ, εἶναι οἱ καλύτεροι πρεσβευτές μας.
Ἡ Ἑλλάδα ζεῖ μέσα στά Μουσεῖα ὅλου τοῦ κόσμου, στέλνει καθημερινό μήνυμα σέ ὅλους τούς ἀνθρώπους, δέν τούς ἀφήνει νά μᾶς ξεχάσουν.
Οἱ δηλώσεις συμπαραστάσεως στά τωρινά μας βάσανα, δέν ὀφείλονται μόνο στό μάθημα τῆς Ἱστορίας πού διδάσκεται σέ ὅλα τά σχολεῖα τοῦ κόσμου.
Ὀφείλεται καί στά σπουδαῖα ἑλληνικά ἔργα πού σιωπηλά καί μεγαλόπρεπα στέλνουν στήν ἀνθρωπότητα τό μήνυμα: «ἐδῶ βλέπετε ἕνα μεγάλο πολιτισμό».
Ἀριθμός ἐπισκεπτῶν σέ Μουσεῖα μέ ἑλληνικά ἐκθέματα τό 2012:
Λούβρο: 9.720.000
Μητροπολιτικό Μουσεῖο Νέας Ὑόρκης: 6.115.887
Βρεττανικό Μουσεῖο: 5.575.946
Μουσεῖο Περγάμου: 1.410.000
Μουσεῖο Ἱστορίας τῆς Τέχνης, Βιέννη:703.588.
Μουσεῖο Ἀκροπόλεως: 1.020.462
Δημοσιεύτηκε στήν Ἐλεύθερη Ζώνη: http://www.elzoni.gr/html/ent/797/ent.40797.asp



ΜΠΕΚΤΑΣΙΣΜΟΣ: Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ




Η ιστορία του Μπεκτασισμού- Τι είναι οι μπεκτασήδες- Διαφορές μπεκτασήδων και σουνιτών- Σχέσεις Χριστιανών και μπεκτασήδων- Υπάρχουν σήμερα μπεκτασήδες στην Ελλάδα;
Ένα από τα μεγάλα ρεύματα του ισλαμικού μυστικισμού είναι ο σουφισμός.
Σ’ αυτό το ρεύμα εντάσσονται οι μπεκτασήδες.
Το Ισλάμ έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη προσήλωση στον νόμο.
Όμως ο μυστικισμός και τα μοναχικά τάγματά του απομακρύνθηκαν από τον αυστηρό θρησκευτικό νόμο που καθορίζει τη συμπεριφορά του μουσουλμάνου σε όλες τις περιστάσεις της ζωής του.
Έτσι ορισμένοι μουσουλμάνοι στράφηκαν στην ασκητική πειθαρχία και στη μυστική προσέγγιση του Θεού.
Χατζή Μπεκτάς Βελή: ο ιδρυτής του μπεκτασικού τάγματος
Ιδρυτής του μπεκτασικού τάγματος θεωρείται ο Χατζή Μπεκτάς Βελή.
Ο Ευστράτιος Ζεγκίνης γράφει σχετικά: ‘’Οι ιστορικές πηγές αν και δεν τεκμηριώνουν την άποψη αυτή, όμως συνηγορούν έμμεσα ότι ο Χατζή Μπεκτάς υπήρξε ο κύριος φορέας των αρχών και ιδεών, οι οποίες έναν αιώνα μετά τον θάνατό του αποτέλεσαν την πηγή εμπνεύσεως για τη συγκρότηση του μπεκτασικού τάγματος.
Ο Χατζή Μπεκτάς γεννήθηκε στην πόλη Νισαπούρ της περσικής επαρχίας Χορασάν το 1209 και πέθανε το 1271.
Σύμφωνα με την παράδοση των μπεκτασήδων υπάρχουν πολλοί θρύλοι που εξιστορούν τη ζωή και τα θαύματά του (vilayetnames).
Σε νεαρή ηλικία συνδέθηκε με τον ιδρυτή του δερβισικού τάγματος των γεβεσήδων, της αρχαιότερης τουρκικής αδελφότητας στη Μικρά Ασία, Χότζα Αχμέτ Γεσεβή, ο οποίος τον μύησε στον μυστικισμό.
Με τον Χατζή Μπεκτάς συνδέεται και το σώμα των γενίτσαρων (yeniceri). Ο σουλτάνος Ορχάν (1326-1359) επισκέφθηκε τον τεκέ του Χατζή Μπεκτάς και ζήτησε ευλογία για το στρατιωτικό σώμα που μόλις είχε δημιουργηθεί. Κατά τον Νικηφόρο Μοσχόπουλο ‘’ο Μπεκτάς έδωσε το όνομα Γενή τσερή (νέο στράτευμα) εις τον καινοφανή εκείνον στρατόν, γενόμενος ούτως ο ανάδοχος αυτού’’.
Χατζής Μπεκτάς Βελής
Λίγο πριν τον θάνατό του ο Χατζή Μπεκτάς ανέθεσε την οργάνωση του τάγματος στη Χατσούκ Ανά, η οποία όρισε ως βοηθό της τον Αμπτάλ Μουσά. Στο σημείο ταφής του Μπεκτάς, χτίστηκε ένας τεκές (αρχική σημασία, ισλαμικό ασκητήριο για δερβίσηδες), που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος προσκυνήματος τόσο από οπαδούς του τάγματος όσο και από Χριστιανούς, οι οποίοι τον λάτρευαν ως τον άγιο Χαράλαμπο.
Την οριστική μορφή στον μπεκτασισμό έδωσε ο Μπαλίμ Σουλτάν, ο οποίος πέθανε το 1516 και τιμάται από τους μπεκτασήδες ως ο δεύτερος άγιός τους (pir-isani). Ήταν παιδί Χριστιανής που αιχμαλωτίστηκε από τον Σουλτάνο Μεχμέτ Β’ και δόθηκε σύζυγος στον ηγούμενο του τεκέ της Ρούσσας (σήμερα βρίσκεται στον νομό Έβρου) Σερσέμ Αλή Μπαμπά. Στα χρόνια του Μπαλίμ Σουλτάν, ο οποίος διορίστηκε ηγούμενος στον τεκέ του Χατζή Μπεκτάς στο Σουλουτζά Καραχογιούκ από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’ (1501) ,οι μπεκτασήδες διέδωσαν τις αντιλήψεις τους ανάμεσα στους χριστιανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων ιδιαίτερα της Θράκης και της Αλβανίας. Ο Μπαλίμ Σουλτάν που θεωρείται ο προστάτης των μοναχών του τάγματος καθόρισε τον τρόπο της διοίκησής του, καθώς και το ‘’τυπικό’’ της λατρευτικής ζωής των μπεκτασήδων. Οι βασικότερες καινοτομίες ήταν: η χρήση κρασιού στις μυστηριακές τελετές, η καθιέρωση της τριάδας Αλλάχ-Μωάμεθ-Άλη (γαμπρός του Μωάμεθ) και η καθιέρωση της λατρείας των δώδεκα ιμάμηδων. Προσπάθησε έτσι να περάσει στους μπεκτασήδες πρότυπα του χριστιανικού μοναχισμού. Η σημαντικότερη όμως καινοτομία ήταν η καθιέρωση της αγαμίας των οπαδών του τάγματος. Οι έγγαμοι μπεκτασήδες, οι οποίοι ονομάζονται τσελεμπήδες και ζουν κυρίως στην ύπαιθρο αντέδρασαν. Οι άγαμοι μπεκτασήδες λέγονται μπαμπαγκιάνηδες.
Οι μπεκτασήδες της υπαίθρου διαμόρφωσαν την αίρεση των αλεβήδων-κιζιλμπάσηδων. Οι κιζιλμπάσηδες δεν εκτιμούν τους σουνίτες και αποφεύγουν κάθε επιμειξία με αυτούς. Πολλοί θεωρούν τους κιζιλμπάσηδες ως κρυπτοχριστιανούς είτε ως ιθαγενείς Έλληνες της Μικράς Ασίας ,οι οποίοι επειδή ασπάστηκαν τις διδασκαλίες των εικονομάχων και των παυλικιανών, διώχθηκαν από τους Βυζαντινούς και κατέφυγαν στους Άραβες της Μελιτηνής για να επιστρέψουν πολλά χρόνια αργότερα στην πατρίδα τους.
Τα θρησκευτικά έθιμα των μπεκτασήδων είναι τελείως διαφορετικά από αυτά των άλλων μουσουλμάνων. Χαρακτηριστική είναι η ‘’Εορτή του έρωτος’’ που γιορτάζεται ακόμα και σήμερα στη Μικρά Ασία. Τη γιορτή αυτή ακολουθεί το ‘’Σβήσιμο των κηρίων’’ και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των σουνιτών μουσουλμάνων ακολουθούν τα όργια των μεθυσμένων συνδαιτυμόνων προς τιμήν των γάμων του θεού του ουρανού Άττιο με τη θεά της φύσης Μα ή Άμμας.
Δόγματα, διδασκαλία και έθιμα των μπεκτασήδων
Η επίσημη ονομασία του μπεκτασισμού είναι ‘’Μυστικό φιλοσοφικό τάγμα των δερβίσηδων μοναχών’’. Για τους μπεκτασήδες η λέξη dervish έχει πολλές σημασίες: φτωχός, πιστός, ήσυχος, τίμιος, δίκαιος, υπομονετικός, καλός, συνετός κλπ.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί χαρακτηρίζουν τον μπεκτασισμό ως θρήσκευμα και όχι ως μοναστικό τάγμα κάτι που κάνουν και οι ίδιοι οι μπεκτασήδες που ορίζουν τον μπεκτασισμό ως μια μονοθεϊστική θρησκεία, ως θρησκευτικό ισλαμικό νόμο, ο οποίος έχει το κοράνιο θεμελιώδη αρχή και βάζει σε εφαρμογή τα σοφά λόγια του προφήτη Μωάμεθ: ‘’Menarefe nefshehu, fakad arefe rabbehu’’, τα οποία ερμηνεύονται: ‘’αυτός που γνωρίζει τον εαυτό του γνωρίζει και τον Θεό’’.
Οι μπεκτασήδες δέχτηκαν πολλές επιδράσεις από τα φιλοσοφικά και θρησκευτικά ρεύματα της εποχής τους αλλά και της προϊσλαμικής περιόδου, όπως πανθεϊστικές και καβαλιστικές δοξασίες, θεωρίες Ελλήνων φιλοσόφων κυρίως από τον νεοπλατωνισμό, τον χριστιανισμό και φυσικά τον μωαμεθανισμό. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι γύρω από τους μπεκτασήδες συσπειρώθηκαν αιρετικοί Χριστιανοί της Μικράς Ασίας (νεστοριανοί, παυλικιανοί, μασσαλιανοί και βογόμιλοι), ενώ υπάρχει και η άποψη ότι προσήλθαν από τους ευσταθιανούς (οπαδούς του αρειανόφιλου Ευστάθιου Σεβαστείας). Φυσικά οι μπεκτασήδες επηρεάστηκαν και από τον περσικό μυστικισμό όσο και από σαμανικά στοιχεία των εξισλαμισθέντων Τούρκων της κεντρικής Ασίας ,όπως την ελεύθερη συμμετοχή των γυναικών στις λατρευτικές εκδηλώσεις, την κατανάλωση ποτού, τους ύμνους, τους εκστατικούς χορούς στις τελετές τους κ.α.
Οι μπεκτασήδες σέβονται τον Μωάμεθ ως προφήτη, αλλά δείχνουν ιδιαίτερη εκτίμηση στον γαμπρό του Άλη, τον οποίο θεωρούν ως νόμιμο απόγονο του προφήτη Μωάμεθ. Γι’ αυτούς ο Άλη είναι ο «Βελίγι-Ουλάχ» (ο φίλος του Θεού). Πιστεύουν στην Αγία Τριάδα, που την αποτελούν ο Αλλάχ, ο Μωάμεθ και ο Άλη. Δεν εκτιμούν καθόλου τους διαδόχους του Μωάμεθ,Αμπού Μπακρ, Ομάρ και Οσμάν και εχθρεύονται τους μουσουλμάνους που τους σέβονται. Σύμφωνα με τις θεωρίες τους, ο άνθρωπος είναι το τέλειο ον, ανεξάρτητα σε ποια θρησκεία πιστεύει.
Πιστεύουν επίσης στην αιώνια ύπαρξη της ψυχής, η οποία μπορεί να έχει και βαθμιαία πρόοδο προς την τελειότητα.
Δέχονται τη μετεμψύχωση («τενασούχ»), όσων πεθαίνουν σε άλλους ανθρώπους, σε ζώα και φυτά. Είναι σαφής η επίδραση εδώ της αρχαίας πίστης των Ινδών, των Καλμούκων Τούρκων και των Σαμάνων.
Το τάγμα των μπεκτασήδων έχει τρεις τάξεις: η κατώτερη είναι η τάξη των μαθητών που αποτελείται από τους:
α) Ασίκηδες (Ασίκ=ερωτευμένος με τον Θεό)
β) Μνηστήρες (Ταλίπ), που επιδιώκουν να ενταχθούν στο τάγμα
γ) Φίλους (Μουχίμπ), που έχουν μυηθεί στο τάγμα και
δ) Δερβίσηδες, ο πρώτος βαθμός του τάγματος, η απονομή του οποίου γίνεται κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής.
Στην ανώτερη τάξη των διδασκάλων ανήκουν οι Μπαμπάδες, που θεωρούνται πνευματικοί πατέρες, Χαλίφηδες (Χαλιφέ), οι επίσκοποι, οι τοποτηρητές, ενώ ανώτερος αρχηγός του τάγματος (τρίτη τάξη), θεωρείται ο Ντεντέ- Μπαμπάς (άγιος γέρος).
Μπεκτασήδες και Σουνίτες μουσουλμάνοι
Οι μπεκτασήδες έχουν ισχυρό σιιτικό χαρακτήρα και θεωρούν ότι ο Άλη είναι ο πιο κοντινός στον Θεό και κατέχει το μυστικό της προφητικής ιδιότητας.
Οι μπεκτασήδες δεν εύχονται όπως οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι, εν ονόματι του Θεού, αλλά «εν ονόματι του Άνακτος». Άναξ (βασιλιάς), είναι γι’ αυτούς ο Άλη. Οι σχέσεις τους με τους σουνίτες μουσουλμάνους, μόνο αρμονικές δεν είναι. Οι σουνίτες τους κατηγορούν ως άπιστους, άτιμους, χωρίς θρησκεία (te pafe), χωρίς Θεό (te paperendi) και χωρίς κοράνι (te pakuran).
Οι μπεκτασήδες δεν νηστεύουν το ραμαζάνι και δεν προσεύχονται συνεχώς, σε καθορισμένες ώρες, όπως οι σουνίτες. Οι άντρες δεν κάνουν περιτομή και οι γυναίκες δεν καλύπτουν το πρόσωπό τους. Δεν τελούν την λατρεία τους στα τζαμιά, αλλά σε ιδιαίτερους τόπους προσκυνήματος (mescidi), όπου συμμετέχουν πιστοί κι από τα δύο φύλα.
Αποφεύγονται οι γάμοι μεταξύ σουνιτών και μπεχτασήδων, οι οποίοι δεν δίνουν εύκολα διαζύγιο στις γυναίκες τους και δεν ακολουθούν τις πολυγαμικές συνήθειες των ορθόδοξων μουσουλμάνων. Κατά τον Βλαδίμηρο Μιρμίρογλου:
«Εάν γυναίκα που ανήκει στους μπεκτασήδες διαπράξει μοιχεία και μάλιστα με μουσουλμάνο του σουνιτικού δόγματος, δεν συγχωρείται, τη σκοτώνουν μόλις τους παρουσιαστεί ευκαιρία».
Χριστιανισμός και μπεκτασισμός
Το τάγμα των μπεκτασήδων και το τάγμα των μεβλεβήδων, που ήταν πάντα διαλλακτικά προς τον χριστιανισμό, χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές για τον προσηλυτισμό των Χριστιανών. Πολλοί Οθωμανοί σουλτάνοι πριν από κάθε πολεμική κίνησή τους εναντίον χριστιανικών εδαφών, έστελναν πρώτους τους Δερβίσηδες που με το πρόσχημα των «ανθρώπων του Θεού» ή των «φιλοχριστιανών», προκαλούσαν τη συμπάθεια των Χριστιανών, διευκολύνοντας το έργο των Οθωμανών.
Ο μπεκτασισμός, έχει επηρεαστεί βαθιά από τον χριστιανισμό. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα εξής:
Η μπεκτασική τριάδα Αλλάχ-Μωάμεθ-Άλη, αντιστοιχεί στη χριστιανική Αγία Τριάδα, Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.
Οι δώδεκα ιμάμηδες τους οποίους σέβονται οι σιίτες μουσουλμάνοι, αντιστοιχούν στους Δώδεκα Αποστόλους. Ηγετική θέση στη δωδεκάδα των ιμάμηδων αυτών, κατέχουν οι Χασάν και Χουσεΐν, αντίστοιχα με τους Πέτρο και Παύλο.
Το συμβολικό πλύσιμο του υποψήφιου μέλους του τάγματος κατά τη διάρκεια της τελετής «ικράρ», θυμίζει το χριστιανικό βάπτισμα, ενώ το ράντισμα με ροδέλαιο κατά τη διάρκεια της τελετής «τζεμ» αντιστοιχεί στο χριστιανικό χρίσμα.
Η χρήση του άρτου και του οίνου στη διάρκεια των παραπάνω τελετών, μπορεί να παραλληλισθεί με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Οι μπεκτασήδες εξομολογούνται τα αμαρτήματά τους στους «μπαμπάδες» και στα «αδέλφια της ψυχής τους», ενώ ο αφορισμός τους (duskunluk), θυμίζει τον αφορισμό-αναθεματισμό της ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο γάμος τους γίνεται με την παρουσία του Baba, όπως αντίστοιχα και ο χριστιανικός με την παρουσία ιερέα.
Οι μπεκτασήδες τηρούν αυστηρά τη μονογαμία.
Η αγαμία των μπεκτασήδων βαθμούχων αντιστοιχεί στην αγαμία των επισκόπων και των μοναχών, ενώ η περιβολή (ενδυμασία) των μπεκτασήδων αξιωματούχων, αντιστοιχεί στην περιβολή του χριστιανικού ιερατείου.
Οι μπεκτασικοί τεκέδες έχουν «αντιγράψει» πολλά στοιχεία από την κατασκευή και τον τρόπο λειτουργίας των χριστιανικών μοναστηριών.
Από εκεί και πέρα, αναφέρονται θαύματα τόσο από τον Χατζή Μπεκτάς, όσο και από «αγίους» των μπεκτασήδων (αναστάσεις νεκρών, τυφλός βασιλιάς που ανέκτησε τη χαμένη του όραση, πολλαπλασιασμός ελάχιστης ποσότητας φαγητού, που χόρτασε 40.000 στρατιώτες κλπ.), τα οποία προφανέστατα παραπέμπουν στα αντίστοιχα χριστιανικά.
Οι μπεκτασήδες, απεχθάνονται και το κρέας του λαγού!
Και αυτό όμως το συναντάμε στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όταν «το 745 ο παπάς Zacharie στην επιστολή του προς τον Άγιο Βονιφάτιο, παρότρυνε τους Χριστιανούς να απέχουν από το κρέας του λαγού», όπως γράφει ο M. Choubilier.
Ένας σημαντικός άγιος των μπεκτασήδων, ήταν ο Σαρή Σαλτήκ (πέθανε το 1300), που είχε ιεραποστολική δράση στη Βαλκανική χερσόνησο, πολύ πριν την επέκταση των Οθωμανών σ’ αυτή. Γνώριζε πολύ καλά τη χριστιανική θρησκεία και γι’ αυτό ταυτίστηκε πολλές φορές με τον άγιο Νικόλαο, τον άγιο Γεώργιο, τον άγιο Σπυρίδωνα, τον άγιο Ναούμ και τον προφήτη Ηλία.
Η ζωή και η δράση του, είχαν σημαντική συμβολή στην προπαγάνδα των μπεκτασήδων στους Χριστιανούς.
Ο μπεκτασισμός στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα Βαλκάνια
Οι μπεκτασήδες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ισλάμ στα Βαλκάνια. Διεισδύοντας στην Χερσόνησο του Αίμου πριν τους Οθωμανούς, συνέβαλαν σημαντικά, ιδίως μετά το 1352, στην επέκτασή τους σ’ αυτή. Τον εξισλαμισμό των Χριστιανών διευκόλυνε ο συγκρητισμός των μπεκτασήδων, καθώς μπορούσαν να διατηρήσουν πολλά δικά τους ήθη και έθιμα, έχοντας και την ασφάλεια της μουσουλμανικής ιδιότητας. Τον 15ο αιώνα, μετά τη διατάραξη των σχέσεων σουνιτών και μπεκτασήδων, οι τελευταίοι άρχισαν να είναι πιο διαλλακτικοί έως και φιλικοί προς τους Χριστιανούς.
Σήμερα υπάρχουν μπεκτασήδες στη Ρουμανία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία όπου: «ο εξισλαμισμός του μεγαλύτερου όγκου των χριστιανικών πληθυσμών οφείλεται στην προπαγάνδα των μπεκτασήδων. Η ενίσχυση και η καρποφόρος δράση αυτής της προπαγάνδας αποδίδεται στην προστασία του Αλή Πασά του Τεπελενλή», κατά τον F. W. Hasluck. Ο Αλή πασάς ήταν νεοφώτιστος στο τάγμα των μπεκτασήδων. Όταν το 1925 ο Κεμάλ απαγόρευσε τη λειτουργία των ταρίκα(σουφικών αδελφοτήτων), το διοικητικό κέντρο των μπεκτασήδων, μεταφέρθηκε στα Τίρανα.
Τι γίνεται όμως στη χώρας μας; Υπάρχουν σήμερα μπεκτασήδες; Γενικά, οι μπεκτασήδες δεν αποκαλύπτουν εύκολα την πίστη τους, γι’ αυτό ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός. Τεκές των μπεκτασήδων (ονομαζόταν Ιρενί Τεκές), υπήρχε μέχρι μερικές δεκαετίες κοντά στο χωριό Ασπρόγεια Φαρσάλων. Εκεί μόναζαν Αλβανοί μπεκτασήδες. Κοντά στο χωριό Ρούσσα του Έβρου, βρίσκεται ο Τεκές του Σεγίτ Αλή Σουλτάν.
Το State Department, ανέφερε για πρώτη φορά σε έκθεσή του το 2009, ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 3.000 μπεκτασήδες-αλεβίτες.
Κατοικούν στα ορεινά χωριά της Ροδόπης και του Έβρου. Θυμίζουμε ότι η μουσουλμανική (όπως αναφέρεται ΡΗΤΑ στη Συνθήκη της Λωζάνης) μειονότητα στη Θράκη, απαρτίζεται από περίπου 120.000 ΄Ελληνες πολίτες, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα).
Όσο για την Τουρκία;
Με 25.000.000. αλεβίτες, σε σύνολο 80.000.000., ίσως αντιμετωπίσει σύντομα κάποια σοβαρά προβλήματα που ούτε καν φαντάζεται ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του…





ΜΠΑΜΠΑ........ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΣΚΕΦTΗΚΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΕΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΒΑΛΙΤΣΑ









Σπουδαῖος Καθηγητὴς ὁ Ἀρίστος.
Κι ὅμως, αὐτὸς ὁ Καθηγητὴς ποὺ παραδίδει μαθήματα σὲ ὅλο τὸν κόσμο, πῆρε τὸ καλύτερο μάθημα ἀπὸ ἕνα ἑπτάχρονο κοριτσάκι· τὴ Μαρία,
τὴ μικρὴ κορούλα του ποὺ πηγαίνει μόλις στὴ Β΄ Δημοτικοῦ,
εἶναι ὅμως ἡ μεγαλύτερη στὴν ἡλικία ἀπὸ τὰ ἄλλα δύο παιδιά του.
Ἡ ἀφορμὴ δόθηκε κάποια μέρα, λίγο πρὶν φύγει γιὰ ἕνα ἀπὸ τὰ ἐπαγγελματικά του ταξίδια στὴν Ἱσπανία, ὅπου θὰ ἔμενε πέντε ἡμέρες.
Ὅλα ἦταν ἕτοιμα γιὰ τὸ ταξίδι, ἐκτὸς ἀπὸ ἕνα, τὸ πιὸ δύσκολο: τὸν ἀποχαιρετισμὸ τῶν παιδιῶν.
Τόσο ὁ ἴ­­διος ὅσο καὶ ἡ σύζυγός του ἔχουν ἀγώνα κάθε φορά, προκειμένου νὰ βροῦν κάτι πρωτότυπο νὰ ποῦν στὰ παιδιὰ γιὰ νὰ τὰ γλυκάνουν καὶ νὰ μὴ στενοχωρηθοῦν.
Τελευταῖα ὁ Ἀρίστος εἶχε ἀρχίσει νὰ ἐφαρμόζει μιὰ πρωτότυπη ἰδέα ποὺ ἄρεσε πολὺ στὰ παιδιά.
Τοὺς ἔλεγε:
–Αὔριο θὰ φύγω.
Δῶστε μου κάτι δικό σας νὰ τὸ βάλω μέσα στὴ βαλίτσα μου.
Θὰ τὸ πάρω μαζί μου καὶ θὰ σᾶς τὸ φέρω ὅταν ἐπιστρέψω. Ἔτσι, ὅπου κι ἂν εἶμαι, θὰ αἰσθάνομαι ὅτι σᾶς ἔχω κοντά μου.
Πράγματι, τὰ παιδιὰ ἔκαναν ὅ,τι τοὺς εἶπε ὁ πατέρας.
Τὴν πρώτη φορὰ ἡ Μαρία ἔδωσε μιὰ δική της ζωγραφιά,
ὁ Πέτρος τὸ αὐτοκίνητο μὲ τὴ σειρήνα
κι ἡ Μαργαρίτα τὸ ἀγαπημένο της ἀρκουδάκι.
Τὸ ἴδιο ἔγινε καὶ σὲ ἑπόμενα ταξίδια.
Κάθε φορά, τὰ παιδιὰ ἀναζητοῦσαν κάποιο ἀντικείμενο νὰ δώσουν στὸν πατέρα τους.
Τὸ ἴδιο λοιπὸν τοὺς ζήτησε ὁ Ἀρίστος καὶ τώρα ποὺ ἐπρόκειτο πάλι νὰ φύγει.
–Λοιπόν, τί θὰ μοῦ δώσετε νὰ βάλω στὴ βαλίτσα μου;
Ἔτρεξαν πρῶτα τὰ μικρὰ νὰ βροῦν ὅ,τι μποροῦσαν καλύτερο. Ἦλθε στὸ τέλος καὶ ἡ Μαρία.
Αὐτὴ δὲν κρατοῦσε τίποτε.
–Ἐσύ; ρώτησε μὲ ἀπορία ὁ πατέρας.
Δὲν θὰ μοῦ δώσεις κάτι νὰ πάρω μαζί μου, Μαρία;
–Μπαμπά… αὐτὴ τὴ φορὰ σκέφτηκα κάτι ἄλλο.
Θὰ σοῦ τὸ πῶ: Σκέφτηκα νὰ βάλεις ἐμένα μέσα στὴ βαλίτσα σου!
–Ἐσὺ εἶσαι μεγάλη πιά, δὲν χωρᾶς μέ­σα!
ἀπάντησε ὁ πατέρας, χαμογελών­τας λίγο ἀμήχανα.
Ὡστόσο, εἶχε πάρει τὸ μάθημά του…
Ἡ Μαρία, μὲ τὸν τρόπο της, ἐξέφρασε αὐτὸ ποὺ θέλουν ὅλα τὰ παιδιά: νὰ εἶναι διαρκῶς κοντά τους ὁ πατέρας.
Πράγματι, δὲν εἶναι σπάνιο τὸ πρόβλημα τῆς ἀπουσίας τοῦ πατέρα ἀπὸ τὸ σπίτι.
Κυριότερη αἰτία εἶναι ἡ πολύωρη ἀπασχόληση στὴ δουλειά, ἡ ὁποία τὸν ἀναγκάζει νὰ λείπει ἀπὸ τὸ πρωὶ μέχρι τὸ βράδυ. Ὑπάρχουν πατεράδες ποὺ οἱ μόνες λέξεις ποὺ ἀνταλλάσσουν μὲ τὰ παιδιά τους εἶναι τὸ «καλημέρα» καὶ τὸ «καληνύχτα».
Πῶς λοι­πὸν θὰ οἰκοδομηθεῖ σωστὴ σχέση μεταξύ τους;
Κι ὅταν τὸ παιδὶ γίνει ἔφηβος, πῶς θὰ μπορεῖ νὰ ἐμπιστευθεῖ ἕναν πατέρα ποὺ σχεδὸν δὲν τὸν γνωρίζει;…
Τὰ παιδιὰ θέλουν τὸν πατέρα κοντά τους
ὄχι μόνο γιὰ νὰ παίζει μαζί τους,
ἀλλὰ κυρίως γιὰ νὰ δίνει λύσεις σὲ δύσκολες καταστάσεις,
νὰ τοὺς μεταδίδει τὴν πείρα του,
νὰ τοὺς ἀνοίγει νέους δρόμους καὶ ὁρίζοντες.
Κοντά του αἰσθάνονται ἀσφάλεια, σταθερότητα, ἀλάθητη καθοδήγηση.
Εἰδικοὶ μελετη­τὲς τῆς ψυχολογίας καὶ τῆς κοινωνιολογίας ὁμολογοῦν ὅτι τὰ παιδιὰ ἔχουν ἀνάγκη τὸν πατέρα τους, ὅσο καὶ τὴ μητέρα.
Ἡ μητέρα ὡς γυναίκα, μὲ τὴν τρυφερότητά της ἱκανοποιεῖ κυρίως τὶς συναισθηματικές τους ἀνάγκες,
ἐνῶ ὁ πα­τέρας μὲ τὴ στιβαρότητά του, τὰ βοηθάει νὰ ὡριμάζουν καὶ νὰ ἀναλαμβάνουν εὐθύνες.
Ὁ ρόλος τοῦ πατέρα εἶναι ἀναντικατάστατος.
Δὲν ἀρκεῖ νὰ ὑπάρχει ἁπλῶς κάποιος γιὰ νὰ φυλάγει τὰ παιδιά, ἡ μητέρα ἢ κάποιο ἄλλο πρόσωπο.
Τὰ παιδιὰ πάν­τα θὰ ἀναζητοῦν τὸν πατέρα τους.
Εἶναι γι᾿ αὐτὸ τὸν λόγο ἀπαραίτητο ὁ πατέρας νὰ βρίσκεται κοντὰ στὰ παιδιὰ καὶ νὰ ἐξασφαλίζει ποιοτικὸ χρόνο γι’ αὐτά. Ἀκόμη κι ἂν οἱ συνθῆκες ἐργασίας τὸν κρατοῦν μακριὰ ἀπὸ τὸ σπίτι,
ἂς φροντίζει νὰ τοὺς τηλεφωνεῖ τακτικὰ καὶ νὰ ρωτᾶ μὲ ἐνδιαφέρον γιὰ τὰ ζητήματα ποὺ τὰ ἀπασχολοῦν.
Τὸ εἰλικρινὲς ἐνδιαφέρον του θὰ φανεῖ ἐπίσης ἄν, τὶς ἔστω λίγες ὧρες ποὺ εἶναι στὸ σπίτι,
δὲν τὶς σπαταλᾶ στὴν τηλεόραση, στὸ διαδίκτυο ἢ σὲ ἄλλες προσ­ωπικὲς ἐνασχολήσεις,
ἀλλὰ τὶς ἀξιοποιεῖ γιὰ νὰ παίξει μὲ τὰ παιδιὰ, νὰ τοὺς διαβάσει κάτι ὡραῖο ἢ γιὰ νὰ προσευχηθοῦν ὅλοι μαζί.
Θὰ μποροῦσε ἀκόμη νὰ ἐξασφαλίσει λίγο χρόνο γιὰ νὰ εἶναι παρὼν σὲ ἐκδηλώσεις ποὺ γιὰ τὰ παιδιὰ εἶναι σημαντικές, ὅπως π.χ. μιὰ γιορτὴ στὸ Σχολεῖο,
ἢ ἕνας ἀθλητικὸς ἀγώνας ὅπου συμμετέχουν τὰ ἴδια.
Σὲ κάθε περίπτωση τὰ παιδιὰ εἶναι σὲ θέση νὰ ἀντιληφθοῦν ποιοὶ νοιάζονται στ᾿ ἀλήθεια γι’ αὐτά.
Κι ὅσο μεγαλώνουν, ὁπωσδήποτε μποροῦν νὰ ἀντιληφθοῦν ὅτι ὁ πατέρας λείπει δικαιολογημένα ὅταν ἐργάζεται.
Παράλληλα ὅμως ἀντιλαμβάνονται τί εἶναι αὐτὸ ποὺ ὁ πατέρας βάζει σὲ πρώτη προτεραιότητα: τὴ δουλειὰ ἢ τὰ παιδιά;…
Γι’ αὐτὸ ὀφείλει πρῶτα ὁ ἴδιος ὁ πατέρας νὰ ἐξετάσει τὸν ἑαυτό του πόσο ἀπαραίτητη εἶναι κάθε φορὰ ἡ ἀπουσία του καὶ ποιὲς εἶναι οἱ προτεραιότητές του.
Ἂς μάθουμε λοιπὸν νὰ ἀφιερώνουμε χρόνο γιὰ τὰ παιδιά.
Ὄχι ὡς τυπικὴ ἐκτέλεση ἑνὸς καθήκοντος ἀγωγῆς
ἀλλὰ ὡς γνήσια ἔκφραση καρδιᾶς ποὺ νοιάζεται καὶ ἀγαπᾶ.
Τὰ παιδιὰ δὲν περιμένουν «νὰ τὰ βάλουμε στὴ βαλίτσα μας», ἀλλὰ στὴν καρδιά μας!